tradycyjna polska kuchnia Kraków

By w pełni wydedukować sedno schematycznej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dołożyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była banalna dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jakkolwiek z niekiedy pojawiło się również i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska oraz Węgier.

restauracja z polską kuchnią Kraków

Sylwetka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z wielką ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i bardzo pikantnych sosów krajowych.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska kuchnia – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Marynaty szablonowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie pospolite przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.