nowa restauracja włoska Kraków

Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej jemy pizze. Mocniej wrażliwi goście kosztują równie pyszne dania – canelloni, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w menu znajdują się również mniej znane włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i potrawy z różnych części Włoch. Prawdziwie włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.

Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .

Dobre wina włoskie

Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Posiłek na włoską modę koniecznie musi zawierać też trunek. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim posiłku reguła. zobacz Najbardziej znane wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.

Klasyczna włoska restauracja

Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film