kuchnia włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie porządnie znane są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak rzetelnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś rewelacyjną tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozpiętości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, bo uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.